

Skuša (lat. Scomber spp.) nalazi se u našim ribljim proizvodima sa povrćem, filetima skuše i turističkoj pašteti. To je plava riba koja se lovi širom sveta. Ima vitko, vretenasto telo i izrazito razdvojen rep. Trbuh joj je srebrne boje, a telo prekriveno sitnim ljuskama. Njena glavna hrana su sardele, pa jata skuša obično prate velika jata sardela i druge sitne ribe, te ih ribari najčešće love zajedno. Pojavljuje se u velikim jatima blizu površine mora. Zbog grupnog ulova i brzog kvarenja, često se konzervira.
Skuša može narasti do 45 cm i težiti do 1 kg, ali prosečna veličina je oko 30 cm, a težina između 250 i 500 g – upravo takve skuše koriste se u Delamaris proizvodima. Polno sazreva u trećoj godini života i može živeti i do 20 godina. Meso joj je ukusno, tamnije boje i sadrži dosta masnoće. Na tržištu je dostupna sveža, smrznuta, dimljena ili konzervisana.


U Delamaris proizvodima koristi se jadranska sardina, koja ima poseban ukus. Zimi, u periodu mresta, povlači se u dublje vode, dok se leti približava obali. Ima vitko, vretenasto telo sa velikim ljuskama i gornjom vilicom izbočenom prema gore. Leđa su plavo-srebrna, a bokovi i trbuh svetlosrebrni.
Naraste do 20–25 cm. Spada u masne ribe (jesenje sardine su masnije i ukusnije), i zbog svog mesa jedna je od najtraženijih među plavom ribom.
Najčešće se lovi noću, jer tada dolazi do površine hraneći se planktonom i većim organizmima.


Tun (lat. Thunnus spp.) je velika plava riba koja živi u tropskim i suptropskim morima širom sveta. Ima snažno, zaobljeno telo koje joj omogućava brzo plivanje. Glava tune je velika i šiljata, telo tamnoplave boje na gornjoj strani, a sivo-srebrno na donjoj polovini i prema glavi. Hrani se drugim ribama, rakovima i lignjama.
Osetljiva je na nizak nivo kiseonika, pa se obično zadržava do 250 metara ispod površine.
Jedna od specifičnosti tune je to što može preživeti i u hladnijem moru zahvaljujući višoj telesnoj temperaturi.
Razmnožava se tokom leta. Tuna može narasti do 4 metra i težiti do 600 kilograma, iako je prosečna težina oko 12 kg.
Tuna je veoma cenjena riba, a trgovina njome je veliki posao (oko 4 miliona tona godišnjeg ulova), što je čini jednom od najugroženijih morskih vrsta.
Tokom godina razvijeno je više metoda za lov tune, a njena popularnost je dovela do regulacije: pre tri godine Međunarodna organizacija za zaštitu tune (ICCAT) donela je uredbu kojom se lov dozvoljava samo u prvoj polovini godine.
Delamaris je specijalista za skušu, ali u svojoj ponudi ima i sardinu, tunu i druge delikatese, kao što su dagnje i inćuni.
Inćun (lat. Engraulis spp., engl. Anchovy) je manja riba, dužine 15 do 20 cm. Ima vitko, izduženo telo vretenastog oblika sa izbočenim vilicama. Leđa su zeleno-plava, dok su bokovi i trbuh srebrni. Sa strane ima tamniju uzdužnu liniju.
Postoji mnogo vrsta inćuna, obilno su prisutni u Sredozemnom moru, a nalaze se i u Atlantskom, Indijskom i Tihom okeanu, ali ne žive u previše toplim ili hladnim vodama.
Preberi tudi

Delamaris riba sa povrćem – suvenir iz Slovenije
Slovenija je destinacija bogate kulinarske i kulturne baštine, što se ogleda i u delikatesima koje možete kupiti i poneti sa sobom kao suvenir. Kada pomislimo na slovenačke prehrambene proizvode duboko ...

5 ideja za užinu s pogledom na more
Leto je tu! To je vreme školskih raspusta i godišnjih odmora koje rado koristimo i za putovanja i druženje sa porodicom i prijateljima. Putovanja su vreme kada možemo zaboraviti na ...

Toliko ukusa! Koji odabrati?
Izbor različitih ukusa je zaista raznolik. Za svakoga se može pronaći ponešto. Možete odabrati tunu ili skušu sa dodatkom povrća i paradajz sosa, ili bez njih. Tražite ribu bez povrća, ...