Riba je izvor vitamina D

Zbog dokazanih benefita za zdravlje, riblji delikatesi sa povrćem ili u ulju i riblje paštete su omiljeni sastojak u kuhinji za sve obroke tokom dana. Za više od 140 godina rada, Delamaris je stvorio široku paletu inspirativnih ukusa ribljih delikatesa koji aktivnim porodicama omogućuju raznolikost obroka bez potrebe za kuvanjem.

Prosečni Evropljanin godišnje konzumira 25,1 kg ribe ili plodova mora (gotovo 4 kg više od svetskog proseka). Međutim, potrošnja u EU se znatno razlikuje: od 4,8 kg po osobi u Mađarskoj do 55,9 kg u Portugalu. Otkriveno je da u Sloveniji u proseku pojedemo nešto više od 10 kg ribe po stanovniku godišnje, što je znatno manje od evropskog proseka.

Riba je najvažniji prehrambeni izvor vitamina D u uravnoteženoj ishrani. Istraživanje je pokazalo da je između novembra i aprila čak 80 % odraslih osoba imalo je manjak vitamina D koji ima važnu ulogu u funkcionisanju našeg tela i njegovoj otpornosti (izvor: Prehrana.si, poduprt od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za prehranu).

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju da Slovenci u proseku unesu oko 3 – 4 mikrograma vitamina D na dan (izvor: Stručno mišljenje o sigurnosti uzimanja dodataka prehrani koji sadržavaju velike količine vitamina D u dnevnoj dozi i premašuju preporučeni dnevni unos NZJZ–a). Za odrasle, preporučena vrednost vitamina D je 5 μg/dan prema preporukama D–A–CH (izloženost suncu) i Uredbi (EU) br. 1169/2011 (EU*). U slučaju potpunog izostanka sinteze vitamina D u koži, ta vrednost je veća, i to 20 μg/dan, što se odnosi i na decu, trudnice i dojilje. Izvor: https://www.prehrana.si/sastojci–zivil/vitamini/vitamin–d

U pojedinim proizvodima Delamaris, može se naći i do sedam različitih vrsta povrća, koje je u tradicionalnim proizvodima pripremljeno posebnim postupkom fermentacije. Zbog odabrane kombinacije povrća pojedini riblji delikatesi sa povrćem imaju i veći sadržaj vitamina D.

Analiza proizvoda Delamaris pokazala je da je vrlo bogat izvor vitamina D legendarna Turistička pašteta Delamaris. Turistička pašteta sa karakterističnom crvenom bojom šargarepe i dodanim sosom od paradajza, generacijama je omiljena zbog prepoznatljivog ukusa i kao večna konstanta doručka, prenosi se i na mlade. Omiljena je zbog ukusa, a vole je i svi koji žele da obezbede unos vitamin D putem hrane, jer u njoj ga ima čak 2,7 μg / 100 g proizvoda. Ako tražite bogat izvor vitamina D, a pritom volite i jadranske srdele – preporučujemo Sardine Delamaris sa limunom koje sadrže 2,35 μg / 100 g vitamina D. Za poređenje možemo uzeti skušu koja je takođe bogat izvor tog vitamina. File skuše u suncokretovom ulju (bez povrća) na 100 g proizvoda sadrži 1,7 μg vitamina D. Od tradicionalnih proizvoda sa skušom i povrćem, koje mogu biti izvrstan dodatan obrok nakon fizičke aktivnosti ili za savršeno iskustvo u ukradenom trenutku za sebe preporučujemo Izola Brand 125 g sa sedam vrsta povrća, jer 100 g proizvoda sadržava čak 2,2 μg vitamina D. U Delamarisovoj analizi za sve proizvode uzet je ukupan sadržaj proizvoda, sosa, ulja i povrća.