Pržene kuglice od pirinča sa skušom i sosom od kikirikija

Sastojci

Tempura

45 g

glatkoga belog brašna

100 ml

ledene vode

Kuglice od pirinča sa skušom

2x 125 g

kuvanog pirinča

1 x 125 g

Skuša Izola Brand

1

sitno seckanog luka

1

sitno seckana čili paprika

1

korica i 1/2 soka limete

1 kašičica

soja sosa

1 kašičica

sveže rendanog đumbira

1 kašičica

garam masale (proizvoljno)

1 kašičica

mlevene kurkume

1 veza

svežeg korijandra

1 l

biljnog uja

Sos od kikirikija

70 g

putera od kikirikija

30 g

slatkog čili sosa

1

limeta

1 kašičica

sveže rendanog đumbira

70 ml

vode

Postupak po koracima

Pirinčano brašno i vodu pomešajte u šolji i čuvajte u frižideru do upotrebe. To je smesa u kojoj ćete pržiti svoje kuglice. U većoj činiji pomešajte kuvani pirinač, knedle od skuše Delamaris Izola Brand (1 konzerva), iseckanu čili papričicu, koricu limete, sok od pola limete, soja sos, iseckani luk, narendani đumbir, garam masalu (po želji), kurkumu i iseckani korijander.

Pripremljenu smesu oblikujte u 12 kuglica veličine golf loptice. Svaku kuglicu stavite na tacnu.

U međuvremenu zagrejte šerpicu sa biljnim uljem na temperaturu oko 170–175 °C. Dok se ulje zagreva, pripremite sos od kikirikija. U blender stavite puter od kikirikija, slatki čili sos, sok od limete, sveže narendani đumbir i vodu. Izblendajte u glatki sos i stavite u frižider do upotrebe.

Izvadite tempuru iz frižidera, promešajte je, i svaku kuglicu pažljivo umačite u smesu tako da bude potpuno obložena tankim slojem tempure. Kašikom ili mutilicom pažljivo spustite kuglice u zagrejano ulje i pržite oko 3 minuta, dok ne postanu hrskave.

Pržene kuglice od pirinča sa skušom poslužite na ražnjićima ili na tanjiru. Uz to poslužite sos od kikirikija u maloj posudici. Takođe, možete ih poslužiti uz svežu sezonsku salatu ili Hollandaise sos.

SAVETI: Upotreba tempure kod prženja omogućuje da jelo bude manje masno i hrskavo. Umesto korijandera možete koristiti i peršun. Oblikovane kuglice od pirinča sa skušom možete čuvati u zamrzivaču u dobro zatvorenoj posudi ili kesici do tri meseca.

Zahtevnost

Vreme

30 min

U receptu smo upotrebili

IZOLA BRANDSkuša sa povrćem

Da li ti se dopao recept? Podeli ga sa prijateljima!