Sastojci
Testo za pitu
300 g
glatkoga belog brašna, tip 500
150 g
putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
1
jaje
1 prstohvat
soli
Nadev
1
veći praziluk
1
tikvica
1
stabljika celera
2
šampinjona ili 1 vrganj
2
luka
2 kašike
maslinovog ulja
2 čena
belog luka
2 x 105 g
Tuna Mediterana
Preliv
50 g
grčkog jogurta
1
jaje
so, biber, muskatni oraščić
1 grančica
timijana
50 g
rikote (ili mascarponea)
25 g
Slatke pavlake
Postupak po koracima
Prvo pripremite i ispecite testo za pitu. U srednje velikoj posudi prosejte brašno. U smesu dobro umešajte maslac, tako da izbegnete sve moguće komadiće maslaca. Dodajte jaje, četiri kašike hladne vode i prstohvat soli. Sve sastojke umesite rukama, koliko je potrebno da oblikujete celinu, mesite oko 30 sekundi. Oblikujte u kuglu, umotajte u prijanjanjuću foliju i stavite u frižider na 2 sata.
Zagrejte rernu na 175 °C. Radnu površinu blago pospite brašnom. Položite testo i prstima ga poravnajte i razvaljajte na debljinu od oko 0.5 cm. Pomoću oklagije prenesite testo na pleh i rukama ga rasporedite po celoj površini.
Izbušite testo viljuškom. Preko testa stavite papir za pečenje i rukama ga dobro pritisnite sa svih strana. Pleh napunite keramičkim kuglicama za pečenje ili suvim pasuljem ili pirinčem. Vodite računa da celo dno pleha bude prekriveno. Prvo pecite 15 – 20 minuta, zatim proverite da li papir za pečenje i dalje dodiruje testo. Ako ne, odstranite kuglice i pecite još 10 minuta. Pečeno testo za pite ohladite na rešetkama.
Pripremite nadev. Zagrejte rernu na 165 °C. Praziluk, tikvicu, stabljiku celera i pečurke očistite i iseckajte. Crni i beli luk očistite i sitno naseckajte. Na srednje jaku vatru stavite veći tiganj, dodajte maslinovo ulje i povrće, pa pečurke. Pržite na srednjoj vatri 10 minuta, dok povrće ne omekša. Povremeno mešajte.
Sklonite povrće sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi, zatim dodajte dve konzerve Delamaris Tuna Mediterana. Smesu stavite na pečeno (i ohlađeno) testo za pite.
Pripremite preliv. Sve sastojke (grčki jogurt, jaje, prstohvat soli, prstohvat bibera, prstohvat mlevenog muskatnog oraščića, listiće timijana, rikotu i slatku pavlaku) dobro umutite da se dobro sjedini. Ravnomerno rasporedite preko povrća i tune.
Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite 35 – 40 minuta na 165 °C. Kad je povrćna pita sa tunom Mediterana i prelivom pečena, izvadite je iz rerne i stavite na rešetku na 10 minuta, zatim isecite i poslužite. Uz pitu se izvrsno slaže sezonska salata, a možete je poslužiti kao predjelo (u tom je slučaju pita za 6 osoba). Prijatno!
NAMIGI:
SAVETI: Čuvanje: Čuvajte u frižideru do 2 dana. Neispečeno testo za pitu možete čuvati u zamrzivaču do mesec dana. Umesto grčkog jogurta možete upotrebiti i neki drugi čvrsti kravlji, ovčji ili kozji jogurt. Povrće može biti sezonsko. U proleće upotrebite mladi luk i spanać, blitvu, papriku i čili, u jesen tikvice, pečurke i praziluk, a zimi muskatnu bundevu, kelj ili prokelj.
Zahtevnost
Vreme
120 min

U receptu smo upotrebili
TUNA MEDITERANASa maslinama i ekstradevičanskim maslinovim uljem
Šta smo to skuhali? #delamaris
Opušten užitak uz Delamaris. 💙
Nove Delamaris riblje salate donose vam potpun obrok sa visokim udelom ribe, bez konzervansa i drugih aditiva. 🙌🏻
Proizvod koji donosi more dobrog, prirodan je izvor proteina i idealan izbor za svaki dan. 🐟
5 ideja za užinu s pogledom na more
Zaplivajte morem uživanja u omiljenim ukusima. 🌊
Delamaris skuša Garden idealan je izbor za duge letnje dane kada vam je potreban lagan i hranljiv obrok. 🥄
Uz omiljeno povrće i omiljeni riblji izbor, uživanje može da počne. 👌🏻
Ljubitelji tune, ovo je vaša teritorija. 📍❤
Nove Delamaris riblje salate donose vam opušten užitak u ukusnom obroku sa sočnim komadićima tune i omiljenim kombinacijama povrća. 😋
🥗 Tuna Garden sa pasuljem i leblebijom
🥄 Tuna Active sa kvinojom i sočivom
🌽 Tuna Mexicana sa pasuljem i kukuruzom
Pišite nam: koji Delamaris novitet je vaš izbor broj jedan? 👇🏻✍🏻
Koje ribe plivaju u konzervama?
Generacija milenijalaca za alternativne zalogaje
Jedinstven ukus koji je sačuvala tradicija. ❤
Sočan ukus brenda Izola krije komadiće očišćene mlevene skuše uz dodatak sedam vrsta povrća i paradajz sosa. 👌🏻
Ukus Delamaris ribe sa povrćem koji već više od 100 godina donosi more dobrog na vašu trpezu. 🙌🏻





