Pita od povrća sa Tunom Mediteranom

Sastojci

Testo za pitu

300 g

glatkoga belog brašna, tip 500

150 g

putera, omekšanog na sobnoj temperaturi

1

jaje

1 prstohvat

soli

Nadev

1

veći praziluk

1

tikvica

1

stabljika celera

2

šampinjona ili 1 vrganj

2

luka

2 kašike

maslinovog ulja

2 čena

belog luka

2 x 105 g

Tuna Mediterana

Preliv

50 g

grčkog jogurta

1

jaje

so, biber, muskatni oraščić

1 grančica

timijana

50 g

rikote (ili mascarponea)

25 g

Slatke pavlake

Postupak po koracima

Prvo pripremite i ispecite testo za pitu. U srednje velikoj posudi prosejte brašno. U smesu dobro umešajte maslac, tako da izbegnete sve moguće komadiće maslaca. Dodajte jaje, četiri kašike hladne vode i prstohvat soli. Sve sastojke umesite rukama, koliko je potrebno da oblikujete celinu, mesite oko 30 sekundi. Oblikujte u kuglu, umotajte u prijanjanjuću foliju i stavite u frižider na 2 sata.

Zagrejte rernu na 175 °C. Radnu površinu blago pospite brašnom. Položite testo i prstima ga poravnajte i razvaljajte na debljinu od oko 0.5 cm. Pomoću oklagije prenesite testo na pleh i rukama ga rasporedite po celoj površini.

Izbušite testo viljuškom. Preko testa stavite papir za pečenje i rukama ga dobro pritisnite sa svih strana. Pleh napunite keramičkim kuglicama za pečenje ili suvim pasuljem ili pirinčem. Vodite računa da celo dno pleha bude prekriveno. Prvo pecite 15 – 20 minuta, zatim proverite da li papir za pečenje i dalje dodiruje testo. Ako ne, odstranite kuglice i pecite još 10 minuta. Pečeno testo za pite ohladite na rešetkama.

Pripremite nadev. Zagrejte rernu na 165 °C. Praziluk, tikvicu, stabljiku celera i pečurke očistite i iseckajte. Crni i beli luk očistite i sitno naseckajte. Na srednje jaku vatru stavite veći tiganj, dodajte maslinovo ulje i povrće, pa pečurke. Pržite na srednjoj vatri 10 minuta, dok povrće ne omekša. Povremeno mešajte.

Sklonite povrće sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi, zatim dodajte dve konzerve Delamaris Tuna Mediterana. Smesu stavite na pečeno (i ohlađeno) testo za pite.

Pripremite preliv. Sve sastojke (grčki jogurt, jaje, prstohvat soli, prstohvat bibera, prstohvat mlevenog muskatnog oraščića, listiće timijana, rikotu i slatku pavlaku) dobro umutite da se dobro sjedini. Ravnomerno rasporedite preko povrća i tune.

Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite 35 – 40 minuta na 165 °C. Kad je povrćna pita sa tunom Mediterana i prelivom pečena, izvadite je iz rerne i stavite na rešetku na 10 minuta, zatim isecite i poslužite. Uz pitu se izvrsno slaže sezonska salata, a možete je poslužiti kao predjelo (u tom je slučaju pita za 6 osoba). Prijatno!

NAMIGI:

SAVETI: Čuvanje: Čuvajte u frižideru do 2 dana. Neispečeno testo za pitu možete čuvati u zamrzivaču do mesec dana. Umesto grčkog jogurta možete upotrebiti i neki drugi čvrsti kravlji, ovčji ili kozji jogurt. Povrće može biti sezonsko. U proleće upotrebite mladi luk i spanać, blitvu, papriku i čili, u jesen tikvice, pečurke i praziluk, a zimi muskatnu bundevu, kelj ili prokelj.

Zahtevnost

Vreme

120 min

U receptu smo upotrebili

TUNA MEDITERANASa maslinama i ekstradevičanskim maslinovim uljem

Da li ti se dopao recept? Podeli ga sa prijateljima!