Delamaris u svom srcu nosi bogatstvo priča i ukusa, kao i znanje i tradiciju pripreme ribe i ribljih proizvoda koji su se negovali na našim prostorima svakog dana još od 1879. godine, a možda i ranije. Zahvaljujući jedinstvenim ukusima koji su očuvani više od jednog i po veka, Delamaris je već postao nacionalni specijalitet, a njegov kvalitet poznat je širom sveta.
Fabrika ribljih konzervi sa bogatom tradicijom
Već više od 140 godina vredne ruke pripremaju morske delikatese koje daju energiju mnogim generacijama. Zahvalni smo na strpljenju, istrajnosti i ljubavi sa kojom su naši preci u svakom vremenu pripremali najbolje specijalitete. I danas prehrambena industrija čuva radna mesta, kvalitet i tradicionalne recepte koje su nekada pripremali naši dedovi i bake u doba Austrougarske, potom Italije, a danas Slovenije i Hrvatske.
Jedinstveni u svetu
Kompanija Delamaris, svojim poznavanjem bogate tradicije i savremene, ekološki prihvatljive tehnologije, omogućava da na tanjiru možemo okusiti najbolje iz mora. Ta tradicionalna jela predstavljaju kulturu i identitet slovenskog naroda. Delamaris proizvodi se cene u više od 23 zemlje sveta, a najjača tržišta su Slovenija, Austrija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kako je istakao predsednik uprave kompanije Pivka perutninarstvo Janez Rebec prilikom otvaranja novog pogona.
„Jedini smo proizvođač koji se uglavnom fokusira na kombinaciju skuše i povrća. Kopiraju nas i u bližem i u daljem okruženju, ali još uvek imamo puno prostora za rast i na domaćem tržištu i na međunarodnim tržištima“, dodao je.
U Delamarisu znamo da od 1879. godine pripremimo zdravu i visokokvalitetnu riblju konzervu. Pošto dajemo prednost zdravim i prirodnim sastojcima, u naše proizvode ne dodajemo konzervanse. Proizvodi se konzerviraju procesom sterilizacije koji uništava sve štetne mikroorganizme i produžava trajnost i svežinu hrane.
„Riba je u našoj porodici uvek donosila leto, prestiž i praznik za stolom“, s oduševljenjem nam pričaju i gurmani i strastveni ribolovci, ljubitelji morskih bogatstava. Miris sveže pečene ribe sa mediteranskim začinima i maslinovim uljem dočarava letnju harmoniju koju osvežava kriška limuna. Delamaris riba je odlična na hlebu, salatama, testenini i palenti. Pakovana je u praktična pakovanja, pa ni brz tempo života ne može da nam oduzme priliku da biramo okrepljujuće obroke koji daju snagu i puni su ukusa.
Da li ste znali kako je nastala prva konzerva?
Još od davnina ljudi su pokušavali da produže trajnost hrane. Meso i ribu su sušili, dimili, solili i konzervirali. Na taj način hrana je mogla da se skladišti i transportuje. Godine 1809. francuska vlada je raspisala nagradu za onoga ko pronađe rešenje za transport velikih zaliha hrane vojnicima na udaljenim frontovima i mornarima na brodovima. Odazvao se kuvar i poslastičar Nikola Aper Fransoa (Nicolas Appert Francois).
Dokazao je da se trajnost hrane može produžiti ako se određeno vreme drži u hermetički zatvorenoj posudi u toploj vodi. Tek 50 godina kasnije Luj Paster (Louis Pasteur) je naučno dokazao da takav postupak uništava štetne mikroorganizme. U početku su posude bile staklene. Presudan korak napravljen je 1810. godine, kada je Englez Piter Djurand (Peter Durand) patentirao pocinkovanu limenu kutiju koja je zamenila staklo.
Prva fabrika za konzerviranje sardina u ulju osnovana je 1822. godine u Nantu, Francuska. Poznato je da je riblja industrija u Izoli započela 1879. godine, što se smatra zvaničnim početkom naše istorije. Neki manje poznati izvori navode da je industrija ribljih konzervi u Izoli započela još ranije – 1855. godine, i da se potom proširila na Italiju.
Danas je konzervirana riba gurmanski specijalitet koji nosi dah nostalgije. Više o istoriji ribolova i pričama o bogatoj tradiciji možete pročitati i u članku „Kada riblja konzerva postane junakinja knjige“.

„Mi smo jedini proizvođač koji se uglavnom fokusira na kombinaciju skuše i povrća. Kopiraju nas u bližem i daljem okruženju, ali još uvek imamo puno prostora za rast na domaćem i međunarodnom tržištu.“

Preberi tudi

Delamaris riba sa povrćem – suvenir iz Slovenije
Slovenija je destinacija bogate kulinarske i kulturne baštine, što se ogleda i u delikatesima koje možete kupiti i poneti sa sobom kao suvenir. Kada pomislimo na slovenačke prehrambene proizvode duboko ...

5 ideja za užinu s pogledom na more
Leto je tu! To je vreme školskih raspusta i godišnjih odmora koje rado koristimo i za putovanja i druženje sa porodicom i prijateljima. Putovanja su vreme kada možemo zaboraviti na ...

Toliko ukusa! Koji odabrati?
Izbor različitih ukusa je zaista raznolik. Za svakoga se može pronaći ponešto. Možete odabrati tunu ili skušu sa dodatkom povrća i paradajz sosa, ili bez njih. Tražite ribu bez povrća, ...